Mepolizumab smanjuje egzacerbacije kod djece s teškom astmom


Mepolizumab smanjuje egzacerbacije kod djece s teškom astmom

Prema nedavno objavljenoj studiji, egzacerbacije (pogoršanja) astme smanjene su za djecu i adolescente s eozinofilnom astmom sklonom pogoršanju koja žive u socioekonomski nepovoljnim urbanim četvrtima i primaju terapiju lijeka mepolizumaba.

Astma je vodeći uzrok kronične (dugotrajne) bolesti u djece. Čimbenici rizika za astmu u dječjoj dobi uključuju alergije i obiteljsku anamnezu. Astma može početi u bilo kojoj dobi, no većina djece koja je imaju prvi simptom ima do 5. godine.

Valja spomenuti, da nemaju sva djeca iste simptome astme. Simptomi se mogu razlikovati od epizode do epizode kod istog djeteta. Osim toga, nije svako piskanje ili kašalj uzrokovano astmom.

Mepolizumab je humanizirano monoklonsko protutijelo (IgG1 kapa), koje s visokim afinitetom i specifičnošću ciljano djeluje na humani interleukin-5 (IL-5). IL-5 je glavni citokin odgovoran za rast i diferencijaciju, regrutiranje, aktivaciju i preživljenje eozinofila. Mepolizumab inhibira biološku aktivnost IL-5 s nanomolarnom potentnosti, tako što blokira vezivanje IL-5 za alfa lanac kompleksa IL-5 receptora koji se eksprimiraju na staničnoj površini eozinofila, te na taj način inhibira signalizaciju putem IL-5 i smanjuje proizvodnju i preživljenje eozinofila.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.