Metabolički sindrom povisuje rizik za razvoj bubrežne bolesti


Metabolički sindrom povisuje rizik za razvoj bubrežne bolesti

Analiza 11 studija koje su provedene na više od 33.000 ispitanika pokazala je da su osobe s metaboličkim sindromom izložene većem riziku od razvoja bubrežne bolesti.

Tako se pokazalo da osobe s metaboličkim sindromom imaju za 55 posto veći rizik od razvoja problema s funkcioniranjem bubrega, naime dolazi do smanjenja bubrežne funkcije, što je znak bubrežene bolesti.

Kod osoba s metaboličkim sindromom prisutna su 3 ili više od sljedećih zdravstvenih problema - povišeni krvni tlak, povišena razina šećera, nizak "dobri" kolesterol, višak masnog tkiva u području trbuha te povišena razina masnih kiselina.

Poznato je da metabolički sindrom povećava rizik za razvoj dijabetesa, srčane bolesti, moždanog udara te prijevremene smrti. Ova analiza pridodala je i bubrežnu bolest ovoj listi.

Prema mišljenju znanstvenika bubrežna bolest može se spriječiti smanjujući rizik od metaboličkog sindroma pomoću zdrave prehrane, reguliranjem tjelesne težine, snižavanjem krvnog tlaka, šećera u krvi te razine "lošeg" kolesterola.

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology

Link na izvor

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.