Metformin može spriječiti upalu u plućima kod životinja zaraženih sa SARS-CoV-2


Metformin može spriječiti upalu u plućima kod životinja zaraženih sa SARS-CoV-2

Metformin je popularni lijek koji se koristi za snižavanje povišene razine šećera u krvi. Često se koristi kao rana terapija (u kombinaciji s prehranom i promjenama načina života) za liječenje dijabetesa tipa 2. Metformin djeluje tako što smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjujući razinu šećera u krvi što zauzvrat poboljšava tjelesni odgovor na inzulin. No, znanstvenici su također primijetili da metformin ima protuupalna svojstva, iako osnova za ovu aktivnost nije bila poznata.

Novo laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da metformin može inhibirati aktivaciju upale i spriječiti upalu u plućima miševa zaraženih sa SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje COVID-19

Valja istaknuti, da je tijekom prošle godine, nekoliko retrospektivnih kliničkih studija ukazivalo da je primjena metformina kod dijabetičara i pretilih osoba prije prijema u bolnicu zbog COVID-19 korelirala sa smanjenom ozbiljnošću i smrtnošću. I dijabetes i pretilost prepoznati su čimbenici rizika za COVID-19 i povezani su s težim ishodima. Zanimljivo je da drugi lijekovi koji se koriste za kontrolu razine šećera u krvi nemaju sličan učinak.

Smatra se da poboljšana isporuka metformina ili CMPK2 inhibitora u makrofage pluća može pružiti nov način liječenja teškog COVID-19 i drugih oblika ARDS-a.

Izvor:
Immunity

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.