Migrene s aurom mogu povećati rizik od kardiovaskularnih problema


Migrene s aurom mogu povećati rizik od kardiovaskularnih problema

Rezultati dviju studija ukazuju da su žene koje pate od migrena s aurom izložene većem riziku od srčanog udara (infarkt miokarda), moždanog udara, te riziku od stvaranja krvnih ugrušaka ukoliko uzimaju određene hormonske kontraceptive.

Samo je povišeni krvni tlak (hipertenzija) veći čimbenik rizika za srčani i moždani udar, ističu stručnjaci.

U migreni s aurom, već i samo ime kaže, glavobolji prethodi tzv. aura. Aura se može očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava; zamućen vid, ili čak i potpuna sljepoća na jednom oku, no mogu se javiti i svjetleće točkice, zvjezdice ili cik-cak crte.

Mogu se javiti i drugi neurološki simptomi, npr. utrnulost i slabost u ruci i nozi, te utrnulost u jednoj strani lica, smetnje govora, promjene raspoloženja, vrtoglavice, nelagoda u prsima.

Svaka četvrta osoba koja pati od migrene ima navedenu vrstu migrene.

Jednako tako, pokazalo se da su žene koje imaju migrene s aurom, a uzimaju kombinirane hormonske kontraceptive, izložene većem riziku od dubokih venskih tromboza. Kombinirani hormonski kontraceptivi sadrže estrogen i progestin. Više krvnih ugrušaka i pridruženih komplikacije uočeno je u žena s migrenom s aurom, nego u žena s migrenom bez aure, bez obzira radilo se o novijim ili starijim hormonskim kontraceptivima.

Naravno, žene s migrenom s aurom mogu smanjiti navedeni rizik snižavanjem krvnog tlaka i kolesterola, izbjegavanjem pušenja, zdravom prehranom i tjelovježbom.

Izvor:
American Academy of Neurology annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.