Migrenske glavobolje česte u bolesnika sa celijakijom


Migrenske glavobolje česte u bolesnika sa celijakijom

Nova studija provedena na više od 700 ispitanika pokazala je da su migrenske glavobolje znatno češće u bolesnika sa celijakijom nego u ljudi koji nemaju celijakiju.

Celijakija je imunološki posredovana bolest u genetski predisponiranih osoba. Uzrokovana je intolerancijom glutena, što rezultira upalnim promjenama sluznice tankog crijeva i posljedičnom malapsorpcijom.

Simptomi celijakije u odraslih osoba obično su proljev, nelagoda i bolovi u trbuhu, bolovi u kostima i zglobovima, anemija, osip na koži i dr.

Rezultati ove studije ukazuju da je migrena česta neurološka manifestacija celijakije, osjetljivosti na gluten i upalnih bolesti crijeva. Naime pokazalo se da je oko jedna trećina ispitanika koji su imali celijakiju ili su bili osjetljivi na gluten imalo i migrenske glavobolje.

Kod velikog broja ispitanika došlo je do poboljšanja stanja vezanog uz učestalost i težinu migrenskih glavobolja nakon što su primjenili bezglutensku prehranu.

Stoga ukoliko imate migrenske glavobolje koje ne prestaju ni nakon uzimanja terapije, provjerite sa svojim liječnikom nisu li one možda povezane sa celijakijom.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.