Mikrobni metabolit sastojka iz nara i bobičastog voća može ublažiti upalnu bolest crijeva


Mikrobni metabolit sastojka iz nara i bobičastog voća može ublažiti upalnu bolest crijeva

Istraživanje koije su proveli američki znanstvenici s University of Louisville pokazalo je da mikrobni metabolit, urolitin A, dobiven iz sastojka koji se može naći u naru i bobičastom voću, može ublažiti i zaštititi od upalne bolesti crijeva. Inače, milijuni ljudi diljem svijeta pate od upalne bolesti crijeva u obliku ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti.

Rezultati istraživanja pokazali su da urolitin A i njegova sintetska kopija UAS03 ne samo da smanjuju upalu i obnavljaju cjelovitost barijere crijeva, već i štite od kolitisa. Smatra se da urolitini djeluju blagotvorno putem protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Inače, ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da urolitini otklanjaju disfunkciju barijere crijeva te održavaju integritet barijere crijeva.

Ovo istraživanje je pokazalo da crijevna bakterija Bifidobacterium pseudocatenulatum soj INIA P815 ima sposobnost stvaranja urolitina A iz elaginske kiseline (EA), kemijskog spoja koji se nalazi u naru i bobičastom voću.

Smatra se da poticanje prirodnih razina urolitina A u crijevima, konzumiranjem odgovarajuće hrane i zaštitom populacija korisnih bakterija treba imati pozitivne učinke po zdravlje.

Jednako tako, znanstvenici vjeruju da se upotreba stabilnijeg sintetskog UAS03 može pokazati kao terapijski učinkovita u slučajevima akutnog kolitisa. 

Izvor:
Nature Communications

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.