Mjesečarenje u odraslih češće nego što se mislilo


Mjesečarenje u odraslih češće nego što se mislilo

Američko istraživanje provedeno na gotovo 19.000 ispitanika pokazalo je da je oko 3,6 posto odraslih Amerikanaca sklono mjesečarenju, što je više nego što se mislilio. Inače mjesečarenje je također povezano s određenim psihijatrijskim stanjima poput depresije, anksioznosti te opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

Tako se pokazalo da je 30 posto ispitanika mjesečarilo barem jednom u životu, dok je trećina od njih 3,6 posto, koji su mjesečarili prethodne godine, mjesečarilo dva ili više puta svaki mjesec.

Jednako tako pokazalo se da je obiteljska povijest mjesečarenja snažan prediktor za mjesečarenje, naime oko 30 posto ispitanika koji su mjesečarili barem jednom u prethodnoj godini, imalo je članove obitelji koji su također mjesečarili

Ukoliko mjesečarite barem jednom mjesečno, definitivno imate parasomniju znanu kao somnabulizam (mjesečarenje), ističu stručnjaci.

Također treba istaknuti da su ispitanici s depresijom ili opsesivno-kompulzivnim poremećajem bil 3,5 i 3,9 puta skloniji mjesečarenju.

No i ispitanici koji su uzimali antidepresive iz skupine selektivnih inhibitora ponovnog pohranjivanja serotonina (SIPPS) bili su tri puta skloniji mjesečarenju dva ili više puta na mjesec.

Dok su ispitanici koji su uzimali tablete za spavanje također bili izloženi većem riziku da će mjesečariti barem dva puta mjesečno.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.