Mlađe pacijentice s rakom dojke izložene većem riziku od osteoporoze


Mlađe pacijentice s rakom dojke izložene većem riziku od osteoporoze

Izgleda da su mlađe žene koje boluju od raka dojke izložene većem riziku od razvoja osteoporoze zbog terapije za rak dojke, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da žene s rakom dojke u dobi od 50 ili manje godina, imaju dvostruko veći rizik od razvoja osteoporoze i osteopenije nego žene koje nemaju rak dojke.

Rizik od osteoporoze i osteopenije bio čak i do četiri puta veći u žena s rakom dojke koje su dobivale terapiju za rak dojke koja blokira proizvodnju hormona estrogena.

Ovi rezultati pokazuju da čak i mlađe žene imaju relativno visoki rizik od gubitka koštane mase kod standardnih terapija za rak dojke.

Također, treba spomenuti da je u mnogim slučajevima uočen značajan gubitak koštane mase u svega nekoliko godina.

Smatra se da ovi rezultati ukazuju na potrebu pomnog praćenja zdravlja kostiju mlađih žena s rakom dojke tijekom i nakon terapije za rak dojke.

Inače, neka ranija istraživanja su pokazala da su starije pacijentice s rakom dojke izložene većem riziku od gubitka koštane mase.

Liječenje raka dojke može potaknuti prijevremenu menopauzu usljed oštećenja jajnika ili nekog drugog načina prekida proizvodnje hormona estrogena.

Ova studija je pokazala da je rizik od gubitka koštane mase bio osobito visok nakon određenih vrsta liječenja raka dojke. Žene koje su primile standardnu kombinaciju kemoterapije i hormonske terapije imale su 2,7 puta veći rizik od osteopenije i osteoporoze u usporedbi s onima bez raka.

Kemoterapija u kombinaciji s tamoksifenom povezana je s 2,5 puta većim rizikom od osteoporoze, a u kombinaciji s inhibitorima aromataze 3,8 puta.

Izvor:
Breast Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.