Mnogi pacijenti s ekcemom izbjegavaju kortikosteroidne kreme


Mnogi pacijenti s ekcemom izbjegavaju kortikosteroidne kreme

Analiza 16 studija pokazala je da mnogi pacijenti s atopijskim dermatitisom (ekcemom) zbog straha izbjegavaju korištenje kortikosteroidnih krema i masti koje im mogu ublažiti simptome atopijskog dermatitisa poput svrbeža i upale. Naime, uočeno je da čak četiri od pet pacijenata s ekcemom ima strah od upotrebe kortikosteroidnih krema i masti.

Inače, kortikosteroidi imaju lošu reputaciju zbog potencijalnih nuspojava koje su posljedica nepravilne ili dugotrajne primjene visoko potentnih kortikosteroida. Uobičajene nuspojave koje se javljaju nakon primjene kortikosteroida su razvoj strija, stanjenje ili zadebljanje kože, te zatamnjenje kože. Jednako tako, može doći i do razvoja akni ili infekcije folikula dlake.

Smatra se da je ključno da liječnik kod pacijenata i roditelja prepozna strah prema primjeni topikalnih kortikosteroida, te da im objasni sve prednosti i mane primjene kortikosteroida. Valja imati na umu da neliječeni ekcem kod djece može negativno utjecati na njihov normalan razvoj i socijalizaciju.

Izvor:
JAMA Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.