Mnogim ženama nepoznati simptomi moždanog udara specifični za žene


Mnogim ženama nepoznati simptomi moždanog udara specifični za žene

Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti u žena, no velik broj žena nije svjesan upozoravajućih simptoma i znakova moždanog udara koji su jedinstveni za žene, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da je od 1.000 žena koje su sudjelovale u istraživanju, samo jedna desetina njih znala da je štucanje koje se javlja s neobičnom boli u prsima, rani znak upozorenja za moždani udar kod žena, ističu znanstvenici s Ohio State University Wexner Medical Center.

Ostali simptomi moždanog udara koji su jedinstveni za žene su nesvjestica koja nije povezana s vrtoglavicom, glavobolje, te utrnulost cijelog tijela koja je teža na jednoj strani tijela.

Znakovi moždanog udara koji se pojavljuju kod muškaraca i žena mogu uključivati naglu smetenost, otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, nerazumijevanje govora druge osobe, naglo zamagljenje ili gubitak vida, poteškoće s hodanjem, gubitak ravnoteže i koordinacije i dr..

Iako su neki čimbenici rizika za moždani udar zajednički za žene i muškarce, poput pušenja, sjedilačkog načina života i povišenog tlaka, neki su ipak samo specifični  za žene. Tako se pokazalo da samo 11 posto žena koje su sudjelovale u istraživanju zna da trudnoća, lupus, migrenske glavobolje, kontracepcijske tablete i hormonska nadomjesna terapija, povećavaju rizik za moždani udar.

Kada je u pitanju trudnoća, treba istaknuti da trudnoća povećava rizik od moždanog udara osobito u posljednjim mjesecima trudnoće, te neposredno nakon poroda.

Prepoznavanje simptoma moždanog udara i rano traženje hitne medicinske pomoći izuzetno je bitno za uspješnost liječenja moždanog udara. Naime, ne treba smetnuti s uma da su aktivatori tkivnog plazminigena (tPA) koji se primjenjuju kao antitrombotska terapija kod liječenja moždanog udara, opcija samo ako se primjene unutar prva 3 sata od nastupa moždanog udara.

Inače, svake godine više od 137.000 Amerikanaca umire od moždanog udara, a oko 60 posto njih su  žene.

Izvor:
Ohio State University Wexner Medical Center PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.