Mogu li kontracepcijske pilule ženama smanjiti želju za seksom?


Mogu li kontracepcijske pilule ženama smanjiti želju za seksom?

Njemačko istraživanje provedeno na 1.086 žena pokazalo je da su žene koje koriste hormonsku kontracepciju poput kontracepcijskih pilula izložene većem riziku da će imati seksualne probleme nego žene koje ne koriste hormonsku kontracepciju.

Žene koje su sudjelovale u istraživanju bile su u stabilnoj vezi s istim partnerom šest mjeseci. Većina žena, njih 87 posto, koristila je tijekom tih šest mjeseci kontracepciju, a više od 97 posto njih bilo je seksualno aktivno u zadnja četiri tjedna.

Najpopularnije metode kontracepcije kod ispitanica bile su primjena oralnih kontraceptiva (69,5 posto), zatim kondoma (22,5 posto) te vaginalnog kontracepcijskog prstena (7,3 posto).

Koristeći standardni indeks za mjerenje seksualne funkcije kod žena, istraživači su otkrili da je gotovo 33 posto žena bilo izloženo riziku od razvoja seksualne disfunkcije. Seksualni problemi koji su se javljali bili su izostanak orgazma, smanjena želja za seksom, nedostatak zadovoljstva te nesposobnost postizanja ili održavanja uzbuđenja do završetka seksualne aktivnosti.

Žena koje su koristile nehormonska kontracepcijska sredstva (kao što su kondomi) bile su izložene najmanjem riziku od razvoja seksualne disfunkcije, dok su žene koje su koristile hormonsku kontracepciju posebice oralne hormonske kontraceptive bile izložene najvećem riziku od razvoja seksualne disfunkcije.

Znanstvenicima još nije jasno zašto je to tako, no postoji pretpostavka da oralni kontraceptivi smanjuju razinu cirkulirajućih androgena koji su potrebni za poticanje želje za seksom.

Ostali čimbenici koji utječu na seksulano funkcioniranje su stres koji smanjuje želju za seksom i stabilnost veze koja je povezana s postizanjem orgazma.

Izvor:
Journal of Sexual Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.