Mogu li određene kemikalije potaknuti celijakiju?


Mogu li određene kemikalije potaknuti celijakiju?

Izgleda da su toksične kemikalije u širokom rasponu proizvoda povezane s povećanim rizikom od celijakije kod djece i mladih, ukazuje istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s New York University.

Inače, ljudi koji imaju celijakiju - imunološki poremećaj - ne mogu podnijeti hranu koja sadrži gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu.

Ovo istraživanje je utvrdilo da su povišene razine toksičnih kemikalija koje se nalaze u pesticidima, neljepljivom posuđu i sredstvima za zaštitu od požara, povezane s većim rizikom od celijakije.

Ovi rezultati također otvaraju pitanje, postoje li potencijalne veze između ovih kemikalija i drugih autoimunih bolesti crijeva.

Rezultati istraživanja pokazali su da djeca i mladi odrasli s visokom razinom kemikalija vezanih uz pesticide nazvanih diklorodifenildikloretileni (DDEs) imaju dva puta veću vjerojatnost da će im biti dijagnosticirana celijakija.

Valja istaknuti, da je spol bio važan čimbenik u vezi između toksičnih kemikalija i rizika od celijakije. Naime, žene - koje čine većinu bolesnika sa celijakijom - s višom razinom izloženosti pesticidima, imale su najmanje osam puta veću vjerojatnost da će imati celijakiju.

Također, žene s povišenom razinom perfluoroalkila (PFAs), koji se nalaze u proizvodima poput teflona, ​​imale su pet do devet puta veću vjerojatnost od celijakije.

Izvor:
Environmental Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.