"Moji se roditelji razvode" - knjiga koja će olakšati prilagodbu djeteta na razvod roditelja


"Moji se roditelji razvode"  - knjiga koja će olakšati prilagodbu djeteta na razvod roditelja

Priručnik "Moji se roditelji razvode" autora doc. dr. sc. Gordane Buljan Flander i dr. sc. Predraga Zarevskog namijenjen je ponajprije djeci i mladima čiji su roditelji rastavljeni ili su u postupku razvoda braka. Cilj mu je pomoći djeci i mladima da saznaju što više o svim aspektima razvoda, kako bi što bolje razumjeli zašto do razvoda dolazi, te kako bi razumjeli svoje vlastite osjećaje i reakcije povezane s razvodom roditelja.

No, dobro bi bilo da se s ovim priručnikom upoznaju i njihovi prijatelji, članovi šire obitelji, a također i svi oni koji ih mogu i žele razumjeti i pomoći im da se što lakše prilagodbe na nove životne okolnosti koje razvod roditelja sa sobom nosi.

Naime, informacije i znanja o različitim aspektima razvoda, te razumijevanje njegova utjecaja na doživljavanje, osjećaje i ponašanje djece, ključni su elementi koji utječu na kvalitetu djetetove prilagodbe na promjene uslijed razvoda roditelja.

Dakako, priručnik se preporuča i svima koji profesionalno rade s djecom i mladima.

Knjiga se može kupiti u svim većim knjižarama te kod izdavača, MarkoM usluge d.o.o., Zagreb.

Važne poruke!

Prema preporuci američkih sudaca za djecu i obitelj.

  • Djeca imaju pravo na to da se ne moraju priklanjati jednome od roditelja i da ne moraju odlučivati s kojim roditeljem žele živjeti.
  • Djeca imaju pravo biti zaštićena od osvećivanja i ratovanja među roditeljima i ne znati o detaljima pravne bitke među njima.
  • Djeca imaju pravo da im roditelj ne govori ružne stvari o drugom roditelju i njegovoj široj obitelji.
  • Djeca imaju pravo na privatnost odnosa sa svakim od roditelja i njegovom širom obitelji te na to da ih jedan roditelj ne ispituje o drugom roditelju i o tome kako s tim roditeljem provode vrijeme.
  • Djeca imaju pravo da od njih jedan roditelj ne traži da o drugom roditelju govore neistine, kako bi toga roditelja kaznio koristeći se djetetom.
  • Djeca imaju pravo da im se roditelj ne povjerava u vezi s bilo čim što se odnosi ili je povezano s drugim roditeljem i njegovom širom obitelji.
  • Djeca imaju pravo da ih ni jedan roditelj ne koristi za prenošenje poruka drugom roditelju.
  • Djeca imaju pravo odlučiti hoće li ili neće izraziti svoje osjećaje te se ponašati u skladu s tom svojom odlukom.
  • Djeca imaju pravo voljeti svoje roditelje te na to ih ni jedan roditelj ne dovodi u situaciju da se osjećaju kriva zato što vole drugog roditelja.
  • Djeca imaju pravo na to da svi koji odlučuju o njihovoj sudbini to čine nesebično i s dužnom pažnjom i poštovanjem, misleći prvo o dječjim, pa onda o svojim interesima.
"

U vrijeme kad u čitavom Zapadnom svijetu, uključujući i našu zemlju, stopa razvoda braka bračnih parova s maloljetnom djecom dramatično raste, a djeca su i dalje vrlo često zanemareni sudionici tog procesa, "Moji se roditelji razvode" više je nego potreban priručnik samopomoći namijenjen djeci i mladima čiji se roditelji razvode. U lepršavom, djeci i mladima primjerenom stilu te privlačnoj grafičkoj opremi, obraćajući se izravno djeci, autori iznose suvremene znanstvene spoznaje o procesu razvoda braka i njegovim posljedicama na djecu. Takav spoj sadržaja i forme rezultirao je prikazom razvoda braka iz djetetove perspektive, što priručnik čini jedinstvenim i daje mu posebnu vrijednost. U razmjerno kratkom, ali jezgrovitom tekstu autori pružaju informacije o različitim, djeci relevantnim aspektima razvoda braka, prikazuju djetetov položaj u procesu razvoda te opisuju moguće djetetove reakcije, misli i osjećaje u različitim fazama i različitim oblicima razvoda. Pritom ističu znatne individualne razlike među djecom, čime svakom djetetu omogućuju da u priručniku pronađe sebe i prepozna svoj način doživljavanja razvoda braka roditelja. Istaknuto mjesto zauzimaju opisi aktivnosti i postupaka koje autori djeci nude s ciljem lakšeg nošenja s razvodom braka roditelja i što učinkovitije prilagodbe na brojne promjene koje je taj događaj unio u njihov život. Ukratko, ovaj priručnik na jednostavan i lak način odgovara i na najsloženija i najteža dječja pitanja o razvodu braka roditelja. Iako je namijenjen prvenstveno djeci i obraća se izravno njima, priručnik se može preporučiti i roditeljima koji se razvode te stručnjacima koji rade s obiteljima u procesu razvoda braka, jer im približava djetetovu perspektivu i pomaže im razumjeti djetetove misli, osjećaje i postupke.

"
"

Knjiga autora Gordane Buljan Flander i Predraga Zarevskog pod naslovom "Moji se roditelji razvode", napisana kao priručnik za pomoć djeci i mladima čiji su roditelji razvedeni ili su u postupku razvoda braka, vrlo je aktualna s obzirom na sve prisutniji problem razvoda i  problema vezanih uz sam proces brakorazvoda koji ima brojne posljedice po dijete. Način pisanja u kojem se na za djecu i mlade vrlo prihvatljiv način ilustrirano crtežima daju uputstva, objašnjava novonastala situacija, s posebnim naglaskom negiranja dječje krivnje i obilježenosti, pomaže djetetu da razumije što se oko njega dešava. Djetetu se kroz opis osjećaja daje pravo da osjećaju i šok i tugu i ljutnju, a da zato nisu obilježeni ili manje vrijedni. Praktični savjeti što učiniti kada smo ljuti ili tužni vrlo je korisno kao i objašnjenje i svih drugih reakcija na razvod.

Knjiga govori o vrlo složenom problemu koji ostavlja brojne traume po dijete koje je često bespomoćno i  usamljeno jer roditelji nažalost, vodeći računa o sebi, ili zanemaruju djetetove potrebe ili na njih prebacuju odgovornost.

Autori, profesionalci s velikim iskustvom, knjigom "Moji se roditelji razvode" obogatili  su izbor korisnih knjiga, a posebice načinom pisanja i sadržajem usmjerenim ka pomoći djetetu, umanjit će traume koje se dešavaju tijekom razvoda i na taj način pomoći djeci da prihvate razvod, da se ne osjećaju obilježeni i da, što je vrlo važno, shvate da razvod roditelja ne znači gubitak roditelja i njihove ljubavi spram njih.

Smatram da su autori učinili veliki posao na kvalitetan, i što je najvažnije, za djecu primjeren i koristan način.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.