Motivacijski razgovor pomaže u oporavku bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar


Motivacijski razgovor pomaže u oporavku bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar

Istraživanje provedeno na 411 bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar pokazalo je da su bolesnici koji su nakon pretrpljenog moždanog udara imali motivacijski razgovor s liječnikom o nadanjima i strahovima vezanim uz njihovu budućnost manje depresivni i žive dulje nego bolesnici koji nisu razgovarali s liječnikom.

Tako 48 posto ispitanika koji su sudjelovali u tim motivacijskim razgovorima unutar prvih mjesec dana nakon moždanog udara, nije bilo depresivno godinu dana kasnije, u usporedbi sa 37,7 posto bolesnika koji nisu imali motivacijske razgovore.

Jednako tako, samo je 6,5 posto bolesnika koji su imali motivacijski razgovor s liječnikom umrlo u prvoj godini, naspram 12,8 posto bolesnika koji nisu razgovarali s liječnikom.

Inače motivacijskim razgovorom nastoji se pomoći oboljelima da se lakše prilagode posljedicama moždanog udara.

Također poznato je da se depresija javlja u 40 do 50 posto bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar, od kojih njih 20 posto razvije veliki depresivni poremećaj.

Depresija je jedna od najvećih prepreka za tjelesni i mentalni oporavak bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar, a može uzrokovati apatiju, socijalno povlačenje, pa čak i suicid.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da je primjena motivacijskog razgovora kod bolesnika koji su pretrpjeli moždani udar učinkovita. 

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.