Može li čokolada pomoći da ostanete vitki?


Može li čokolada pomoći da ostanete vitki?

Rezultati studije provedene u SAD-u na gotovo 1.000 ispitanika prosječne životne dobi od 57 godina pokazali su da osobe koje jedu čokoladu nekoliko puta tjedno ili češće imaju prosječno manju tjelesnu težinu od onih koji je ne jedu gotovo nikada. 

Naime ispitanici koji su jeli čokoladu pet i više puta tjedno imali su prosječno oko tri kilograma manju tjelesnu težinu od onih koji čokoladu nisu uopće jeli.

No znanstvenici s University of California upozoravaju da njihovo otkriće ne dokazuje da dodavanje čokolade dnevnoj prehrani pomaže u mršavljenju, niti da ukupna količina pojedene čokolade ima takav učinak.

Poznato je da čokolada, posebice tamna čokolada sadrži antioksidanse koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. Naime neke prethodne studije pokazale su da konzumiranje određenih vrsta čokolade može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, utjecati na postizanje bolje razine kolesterola te poboljšati osljetljivost na inzulin, no s druge strane čokolada može sadržati puno kalorija, šećera i masti.

Obzirom da znanstvenicima nije jasno zašto je to tako, ukoliko želite promijeniti svoju prehranu, najviše koristi imati ćete od konzumiranja svježeg voća i povrća.

Izvor:
Archives of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.