Može li oralni seks uzrokovati rak grla?


Može li oralni seks uzrokovati rak grla?

Poznato je da humani papilomavirus (HPV) uzrokuje raka vrata maternice i genitalne bradavice. Također, zna se da se može širiti oralnim seksom, da su muškarci osjetljiviji od žena, te da je broj slučajeva karcinoma usne šupljine poput raka grla, raka baze jezika i raka tonzila, koji su uzrokovani HPV-om, u porastu.

Procjenjuje se da je HPV odgovoran za 60 do 80 posto orofaringelanih karcinoma.

Pa koliko je onda visok rizik od razvoja orofaingelanog karcinoma usljed oralnog seksa?

Obzirom da od 2,5 milijuna Amerikanaca koji imaju oralnu infekciju HPV-om, samo njih 14.000 tijekom jedne godine oboli od orofaringealnog karcinoma, smatra se da je rizik nizak.

Velik broj ljudi zarazi se HPV-om u nekom trenutku života, ali i uspije s vremenom otkloniti infekciju. No, neke osobe se ne uspijevaju riješiti HPV-a.

Smatra se da su muškarci izloženi većem riziku od razvoja orofaringealnih karcinoma povezanih s HPV-om jer imaju manje količine antitijela protiv HPV-a.

U slučaju da vaš partner ima HPV infekciju preporuča se suzdržavanje od oralnog seksa, te korištenje kondoma tijekom vaginalnog seksa.

Također, ranije objavljena studija u New England Journal of Medicine ukazuje da oralni seks sa 6 ili više partnera povećava rizik od orofaringelanog karcinoma za 3,4 puta.

Čimbenici rizika za rak grla su:

  • Pušenje, koje je daleko najvažniji čimbenik rizika za rak grla. Svakodnevno i dugotrajno pušenje velikog broja cigareta povisuje rizik od raka grla za 20 i više puta.
  • Alkohol, prekomjerno konzumiranje alkohola, posebice rakije, također povisuje rizik od raka grla.
  • Česte žgaravice, osobe koje ne puše i nepiju alkohol, a imaju česte žgaravice imaju veći rizik od razvoja raka grla i glasnica.

Simptomi raka grla mogu biti upala grla koja ne prolazi, bol ili problemi s gutanjem, bol u uhu i dr.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.