Muški tip ćelavosti povezan s agresivnim rakom prostate


Muški tip ćelavosti povezan s agresivnim rakom prostate

Prema rezultatima istraživanja u kojem je sudjelovalo gotovo 40.000 muškaraca u dobi od 55 do 74 godine, muškarci s muškim tipom ćelavosti izloženi su 39 posto većem riziku od razvoja agresivnog raka prostate nego muškarci koji nisu ćelavi.

Smatra se da u budućnosti muška ćelavost može imati malu ulogu u procjeni rizika od raka prostate, te može doprinijeti razgovoru između liječnika i pacijenata o probiru za rak prostate.

Inače, muški tip ćelavosti je posljedica kumulativnog, cjeloživotnog izlaganja muškom spolnom hormonu testosteronu. No, razina hormona testosterona ne predstavavlja nužno problem, već sposobnost kože da ga se obradi. Lijekovi za ćelavost (alopeciju), poput finasterida, blokiraju utjecaj testosterona na kožu.

Jednako tako, treba reći da testosteron potiče i rak prostate, što može objasniti prethodna istraživanja koja su povezivala mušku ćelavost i rak prostate.

Svakako treba spomenuti da ostali tipovi ćelavosti nisu povezani s razvojem agresivnih ili drugih vrsta karcinoma prostate.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.