Mutacije BRCA gena ne utječu na stopu preživljavanja oboljelih od raka dojke


Mutacije BRCA gena ne utječu na stopu preživljavanja oboljelih od raka dojke

Mlađe pacijentice s rakom dojke koje imaju mutacije BRCA gena imaju istu šansu za preživljavanje raka dojke nakon liječenja kao i njihove vršnjakinje bez navedenih mutacija gena, ukazuje britanska studija provedena na više od 2.700 žena u dobi od 18 do 40 godina.

Inače, mutacije BRCA gena su nasljedne i povećavaju rizik od raka dojke i raka jajnika. U 40 do 90 posto žena s mutacijom BRCA gena dolazi do razvoja raka dojke, dok u općoj populaciji 12,5 posto žena oboljeva od raka dojke.

Ženama s dijagnosticiranim ranim rakom dojke koje su nositelji mutacije BRCA gena, često se nudi dvostruka mastektomija ubrzo nakon dijagnoze raka ili kemoterapije. No, međutim, ovi rezultati ukazuju da se dvostruka mastektomija ipak ne mora odmah izvršiti.

Stope preživljavanja nakon dvije godine bile su 97 posto za žene s mutacijom BRCA gena i 96,6 posto za žene bez mutacije. Nakon pet godina, stopa preživljavanja bila je 83,8 posto, odnosno 85 posto, a nakon 10 godina, te su stope su iznosile 73,4 posto, odnosno 70,1 posto. Također, valja istaknuti da su rezultati bili jednaki, bilo da se radi o mutaciji BRCA1 ili BRCA2 gena.

Izvor:
The Lancet Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.