Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvrštena cjepiva pod nezaštićenim imenom


Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvrštena cjepiva pod nezaštićenim imenom

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o uvrštavanju 25 oblika  cjepiva pod nezaštićenim imenom na Osnovnu listu lijekova, prema Provedbenom programu obveznog cijepljenja i prema Programu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Cjepiva su uvrštena na Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom s obzirom na činjenicu da je Hrvatska ušla u Europsku uniju što otvara mogućnost distributerima i ponuditeljima iz zemalja članica Europske unije koji odgovaraju uvjetima natječaja da se jave na natječaje za nabavu cjepiva.

Isto tako, uvrštavanje cjepiva na Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom omogućuje svim nositeljima odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet da u postupku javne nabave budu u ravnopravnom položaju, čime se omogućava veći izbor cjepiva u natječaju. Time se za osiguranike HZZO-a povećava dostupnost cjepiva i poboljšava zdravstvena skrb.

U skladu sa sporazumom koji su u prosincu 2013. godine sklopili HZZO i Hrvatski zavod za javno zdravstveno (HZJZ) određeno je kako će nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva ubuduće provoditi HZJZ, kako je i određeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

HZZO će i dalje osiguravati sredstva za nabavu cjepiva, no svi ostali poslovi vezani uz donošenje programa za cijepljenje, vrste i količine cjepiva, te uz nabavu i distribuciju cjepiva su u nadležnosti HZJZ-a.

Izvor:
HZZO
 
 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.