Najava drugog Reumatlona u Poreču


Najava drugog  Reumatlona u Poreču

Nakon uspješnog prvog Reumatlona održanog prošle godine u Šibeniku, a na kojem je sudjelovalo gotovo 200 natjecatelja, Hrvatsko reumatološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora i ove godine organizira utrku s ciljem podizanja svijesti o upalnim reumatskim bolestima, njihovoj prevenciji i liječenju te tjelesnoj aktivnosti kao sastavnom dijelu terapije i najboljem načinu očuvanja dobrog zdravlja.

Drugi Reumatlon će se održati u Poreču, 17. listopada 2015. godine, u sklopu XVII. kongresa Hrvatskog reumatološkog društva (15. - 18. listopada, hotel Parentium), a svoju podršku su dali i Hrvatska liga protiv reumatizma te Hrvatski nacionalni odbor "Desetljeće kostiju i zglobova".

Sudionici drugog Reumatlona, koji će se trčati na stazama duljine jednog i pet kilometara ovisno o zdravstvenom stanju i fizičkoj spremi, bit će i ove godine osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnici, fizioterapeuti i medicinske sestre.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti u javnosti o fizičkoj aktivnosti kao sastavnom dijelu prevencije i terapije upalnih i neupalnih reumatskih bolesti, a koja u velikoj mjeri ublažava simptome reumatskih bolesti, posebice ukočenost i bolove, uz održavanje i povećanje pokretljivosti.

"Redovita vježba, pa i svaka naporna dnevna aktivnost kod koje se preznojimo, a srce se uzlupa, značajno poboljšava zdravstveno stanje te poboljšava kvalitetu života. Optimizam i bolje raspoloženje te podizanje samosvijesti neće izostati, a s njima ni volja i motivacija da se tim putem nastavi, a bolest prihvati i savlada", ističe dr. sc. Miroslav Mayer, internist reumatolog i predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona.

Također, treba znati da reumatske bolesti nisu nipošto samo još jedna u nizu "staračkih bolesti"; među pacijentima su i mladi ljudi. Stoga i ne čudi da su upravo reumatske bolesti jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice - više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. I u našoj zemlji reumatske bolesti su najčešći uzrok kroničnog invaliditeta.

Oboljelima od reumatskih bolesti dobrobit od vježbanja je doista velika jer im omogućuje da žive s manje bolova, a time i samostalnije.

Inače, reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova te oko zglobnih struktura. Postoji više od stotinu reumatskih bolesti koje se mogu podijeliti na upalne (primjerice reumatski artritis), degenerativne (osteoartritis) i metaboličke (giht). Uzroci su različiti, često ostanu i nepoznati, a najčešće ih se povezuje s bakterijskim infekcijama, fizičkim i/ili emocionalnim stresom, nekom pretrpljenom traumom i nepravilnom prehranom.

Najvažniji simptomi i znakovi mišićno - koštane bolesti su bol, zakočenost, oteklina, deformacija, slabost, nestabilnost, smanjena funkcija, umor, depresija i strah, poremećaj spavanja i simptomi sistemskih bolesti vezani za druge organe i organske sustave.

Osim lijekova koji se moraju uzimati pod strogim nadzorom liječnika, pacijenti sami mogu učiniti mnogo na poboljšanju svojeg zdravlja. Odluka o zdravom načinu života jedini je pravi put koji uključuje raznovrsnu ishranu, puno kretanja i dobro držanje tijela. Svakako treba naglasiti da treba voditi računa o smanjenju prekomjerne tjelesne težine jer debljina opterećuje zglobove.

Izvor:
Hrvatsko reumatološko društvo

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.