Nakon pojave ospica u BiH i Sloveniji, ospice se pojavile i u Hrvatskoj


Nakon pojave ospica u BiH i Sloveniji, ospice se pojavile i u Hrvatskoj

Nakon izbijanja epidemije ospica u BiH u veljači ove godine, te proglašenja opasnosti od epidemije ospica u Sloveniji u studenom, bilo je samo pitanje vremena kada će se ospice pojaviti i u Hrvatskoj. Nažalost, već tijekom ovog mjeseca u Zagrebu je postavljena sumnja na ospice kod troje mladih, necijepljenih ljudi unutar iste obitelji. 

Laboratorijski su potvrđene ospice u dviju od tri navedene osobe. Prema do sad prikupljenim podacima, čini se da se prvi oboljeli u obitelji zarazio u inozemstvu.

Smatra se da je pojava ospica posljedica pada procijepljenosti koji se u posljednjih nekoliko godina zamjećuje u mnogim zemljama, osobito u onima u kojima cijepljenje nije obavezno.

Obzirom da zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima u Hrvatskoj većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnika s ospicama, još jednom se podsjeća da liječnici u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti uzmu u obzir i mogućnost ospica kada imaju pred sobom pacijenta s temperaturom i osipom.

Necijepljene osobe koje su bile u kontaktu s osobom koja boluje od ospica mogu se zaštititi ako se u roku od 72 sata nakon izlaganja infekciji cijepe protiv ospica.

Više o ospicama možete saznati u nedavno objavljenom članku Ospice, a o cjepivu protiv ospica u članku Cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubele.

Izvor:
HZJZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.