Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poboljšavaju prognozu u bolesnika sa srčanim udarom


Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poboljšavaju prognozu u bolesnika sa srčanim udarom

Rezultati nove studije pokazali su da redovito konzumiranje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, kako životinjskog, tako i biljnog podrijetla, jača srčane membrane i pomaže u poboljšanju prognoze u slučaju srčanog udara (infarkta miokarda).

Ovo istraživanje je koristilo podatke od 950 pacijenata. Razine omega-3 masnih kiselina u krvi ovih osoba utvrđene su kad su primljeni u bolnicu radi liječenja srčanog udara. Jednako tako, pacijenti su praćeni tri godine nakon otpusta iz bolnice, te se primijetilo da je visoka razina omega-3 masnih kiselina u krvi u vrijeme srčanog udara, koja se konzumirala u tjednima prije srčanog udara, bila povezana s manjim rizikom od komplikacija.

Eikosapentaenojska kiselina (EPA) vrsta je omega-3 masne kiseline koja se nalazi u masnoj ribi. Kad redovito jedemo masnu ribu, EPA se ugrađuje u fosfolipide u membranama kardiomiocita, štiteći ih od širokog spektra srčanih stresora. Ovo obogaćivanje membrana miokarda ograničava štetu nastalu u slučaju srčanog udara.

Također, i druga omega-3 masna kiselina, biljnog podrijetla, alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se može naći u orasima i soji, imala je sličan učinak.

Smatra se da je uključivanje morskih i biljnih omega-3 masnih kiselina u prehranu pacijenata s rizikom od kardiovaskularnih bolesti dobra strategija za poboljšanje njihove kvalitete života i prognoze ako su pretrpjeli srčani udar.

Izvor:
American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.