Namirnice bogate zasićenim mastima pospješuju agresivnost raka prostate


Namirnice bogate zasićenim mastima pospješuju agresivnost raka prostate

Konzumacija namirnica bogatih zasićenim masnim kiselinama kao što su masno meso i sirevi, mogu utjecati na brzinu napredovanja raka prostate, ukazuje američko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 1.800 muškaraca s dijagnosticiranim rakom prostate. Očito je da ograničenje unosa namirnica koje su bogate zasićenim mastima ne samo da je važno za cjelokupno zdravlje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, nego također ima ulogu i kod raka prostate.

Jednako tako, pokazalo se da što je neki pacijent s rakom prostate konzumirao više zasićenih masti, to je njegov rak prostate bio agresivniji.

U muškaraca s rakom prostate koji su konzumirali veće količine zasićenih masti, no istovremeno i uzimali statine, lijekove za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, uočena je blaža agresivnost raka prostate. Očiti je da statini mogu ublažiti negativni utjecaj zasićenih masti na rak prostate, no ne ga i u potpunosti poništiti.

Konzumacija namirnica koje sadrže polinezasićene masti kao su što riba i orašasti plodovi povezana je s manje agresivnim rakom prostate.

Izvor:
American Association for Cancer Research, annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.