Nedonoščad rođena carskim rezom izložena većem riziku od problema s disanjem


Nedonoščad rođena carskim rezom izložena većem riziku od problema s disanjem

Prema rezultatima američkog istraživanja u kojem je sudjelovalo 2.560 nedonoščadi koja su rođena između 25. i 34. tjedna trudnoće, nedonoščad koja je rođena uz pomoć carskog reza ima 30 posto veći rizik od razvoja ozbiljnih problema s disanjem nego nedonoščad koja je rođena vaginalno.

Tako se pokazalo da su respiratorni distres sindrom, sljepilo i oštećenje mozga učestaliji u nedonoščadi koja je rođena uz pomoć carskog reza.

Inače respiratorni distres sindrom u novorođenčadi i dojenčadi ima brojne uzroke, a simptomi i znakovi su različiti te uključuju treperenje nosnica; interkostalno, subkostalno i suprasternalno uvlačenje; slabo i/ili nepravilno disanje; tahipneju i napade apneje; cijanozu, bljedilo, "šarenu" kožu i/ili usporeno kapilarno punjenje i hipotenziju.

U novorođenčadi simptomi i znakovi mogu biti očiti neposredno nakon rođenja ili se razvijaju nakon nekoliko minuta do nekoliko sati.

Liječnici ističu da je ovo istraživanje pokazalo da za porod carskim rezom ne postoji potreba u slučaju prijevremenog poroda, jer carski rez ne pruža nikakvu zaštitu od komplikacija. Također ističu da se porod uz pomoć carskog reza ne bi trebao izvodi prije 39 tjedna trudnoće, osim ako ne postoji medicinska indikacija.

Izvor:
Society for Maternal-Fetal Medicine - annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.