Nedostatak vitamina B6 i B12 povezan s rizikom od razvoja depresije


Nedostatak  vitamina B6 i B12 povezan s rizikom od razvoja depresije

Istraživanje provedeno u SAD-u na 3.500 ispitanika u dobi od 65 ili više godina pokazalo je da ispitanici koji imaju niže razine vitamina B6 i B12 imaju veći rizik za razvoj depresije.

Isto tako pokazalo se da je rizik od razvoja depresije za 2 posto manji za svako povećanje dnevnog unosa vitamina B6 za 10 miligrama. Dok je isti učinak imalo povećanje dnevnog unosa vitamina B12 za 10 mikrograma.

Vitamin B6 spada u grupu vitamina topljivih u vodi i vitamina s koenzimatskim djelovanjem.To je zajednički naziv za piridoksol, piridoksal i piridoksamin. Sva tri se nalaze u prirodi. Nalazimo ih u biljnom i životinjskom tkivu, kvascu, ribi, cerealijama, soji, jajima, voću i povrću. U manjim količinama sintetizira ga crijevna bakterija.

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je u vodi topljiv vitamin s koenzimatskim djelovanjem. B12 je jedini poznati prirodni spoj koji sadži kobalt. Izvori vitamina B12 su ribe, plodovi mora, žutanjak, mlijeko i fermentirani sirevi.

Hranom unesen vitamin B12 oslobađa se u želudcu i dvanaestiku i veže u kompleks s unutarnjim čimbenikom koji izlučuju stanice želučane sluznice. Takav kompleks se resorbira i transportira u stanice u organizmu i prevodi u dva aktivna koenzima potrebna za sintezu aminokiselina. Uključen je u gotovo sve metaboličke sustave. Esencijalan je za normalan rast i prehranu svih stanica. Višak vitamina pohranjuje se u jetri.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.