Nedostatak vitamina D povezan s depresijom


Nedostatak vitamina D povezan s depresijom

Zna se da je nedostatak vitamina D povezan s nizom bolesti i stanja, od srčane bolesti i dijabetesa do određenih vrsta karcinoma, a izgleda da se tom popisu može pridodati i depresija.

Naime rezultati male studije ukazuju na povezanost nedostatka vitamina D i depresije te da normaliziranjem razine vitamina D, dolazi do ublažavanja simptoma depresije.

Vitamin D obično nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Preporučeni dnevni unos vitamina D za osobe u dobi od 1 do 70 godina iznosi 600 internacionalnih jedinica (IU), a za starije od 70 godina 800 IU.

Ljudi koji imaju depresiju izloženi su većem riziku od nedostatka vitamina D obzirom da oni često ne izlaze iz kuće, nisu tjelesno aktivni te se ne hrane zdravo.

Također treba istaknuti da u mozgu, u područjima koja pomažu u regulaciji ponašanja i emocija, postoje receptori za vitamin D.

Stoga nije iznenađenje da se depresivne osobe s nedostakom vitamina D, nakon liječenja nedostatka vitamina D, osjećaju bolje, ističu stručnjaci.

Naime, jedan od učinaka vitamina D na mozak je unaprijeđenje razine serotonina, a poznato je da mnogi antidepresivi djeluju na serotonin.

Izvor:
The Endocrine Society's 94th Annual Meeting PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.