Nedostatak vitamina D povezan s dijabetičkom retinopatijom


Nedostatak vitamina D povezan s dijabetičkom retinopatijom

Izgleda da se dijabetička retinopatija javlja ranije i u težem obliku kod oboljelih od dijabetesa koji imaju niske razine vitamina D, ukazuje analiza 13 studija. Vitamin D je važan za dijabetičare obzirom da kod dijabetesa tip 2 vitamin D može poboljšati izlučivanje inzulina te izravno smanjiti vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF).

Inače, treba podsjetiti da su laboratorijska istraživanja provedena na životinjama pokazala postojanje receptora za vitamin D u retini, te da aplikacija vitamina D može smanjiti retinalnu vaskularizaciju.

Također, treba spomenuti da su prethodna istraživanja ukazivala na vezu između drugih mikrovaskularnih komplikacija dijabetesa, bolne periferne neuropatije i značajno smanjene razine vitamina D te da samo jedna doza vitamina D od 600.000 IJ može znatno ublažiti simptome dijabetičke neuropatije.

Ne treba zaboraviti da je vitamin D uključen u mnoge fizilološke procese kod ljudi te da ima važnu ulogu od infekcija do karcinoma.

Najviše vitamina D može se naći u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Izvor:
American Association of Clinical Endocrinologists 2016 Annual Meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.