Nedostatak vitamina K povećava rizik od smrti


Nedostatak vitamina K povećava rizik od smrti

Prema rezultatima nove studije, starije odrasle osobe s niskom razinom vitamina K imaju veću vjerojatnost da će umrijeti u roku od 13 godina u odnosu na osobe čije su razine vitamina K u granicama normale. Smatra se, da kako starimo, vitamin K ima zaštitnu ulogu po zdravlje. 

U odnosu na osobe s normalnim razinama vitamina K, osobe s najnižim razinama vitamina K imale su 19 posto veći rizik od smrti.

Dobar izvor vitamina K su cvjetača, špinat, kelj, blitva, mahune, šparoge, grašak, zeleni čaj, brokula, kupus, mrkva, avokado, kivi, grejp i maslinovo ulje.

Nedostatak vitamina K smanjuje razine protrombina i drugih faktora koagulacije ovisnih o vitaminu K, uzrokujući poremećenu koagulaciju s mogućnošću krvarenja.

Nedostatak vitamina K obično se manifestira krvarenjem. Mogu se pojaviti lako stvaranje modrica i krvarenje iz sluznica. Također, može doći i do krvarenja iz uboda ili porezotina.

Osim, što je vitamin K bitan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, treba spomenuti da vitamin K također može poboljšati aktivnost proteina, poznatog kao matrični Gla protein, koji pomaže u sprječavanju formiranja depozita kalcija u krvnim žilama. Inače, zna se, da kad su arterije i vene kalcificirane, tada se krv pumpa manje učinkovito, što za posljedicu ima različite komplikacije.

Izvor:
The American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.