Nedovoljna izloženost mikrobima odgovorna za najčešću zloćudnu bolest dječje dobi


Nedovoljna izloženost mikrobima odgovorna za najčešću zloćudnu bolest dječje dobi

Prema mišljenju britanskog znanstvenika, prof. dr. sc. Mel Greavesa, nedovoljna izloženost mikrobima u djetinjstvu odgovorna je za najčešću zloćudnu bolest dječje dobi, akutnu limfoblastičnu leukemiju koja se javlja u 1 od 2.000 djece.

Inače, spomenuta vrsta leukemije češće se javlja u razvijenim i bogatim društvima, što ukazuje da nešto u našem modernom načinu življenja može uzrokovati bolest.

Prof. dr. sc. Greaves tvrdi da akutna limfoblastična leukemija ima jasan biološki uzrok te je potaknuta nizom infekcija u predisponirane djece čiji se imunološki sustav nije na odgovarajuć način razvio.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da djeca koja su išla u vrtić ili su imala stariju braću iili sestre, te su bila izložena bakterijama, imaju nižu stopu oboljevanja od leukemije. Jednako tako, dojenje koje promiče dobre bakterije u crijevima, također štiti od leukemije. Također, djeca rođena vaginalno imaju manju učestalost oboljevanja od leukemije nego djeca rođena carskim rezom.

Smatra se da davanje pića koja sadrže koktel dobrih bakterija poput jogurta, može pomoći u pravilnom razvoju imunološkog sustava djece.

Iako razvoj snažnog imunološkog sustava u djetinjstvu može smanjiti rizik od leukemije, trenutno, ipak ne postoji sredstvo koje može u potpunosti spriječiti razvoj leukemije u djetinjstvu.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.