Neispavani adolescenti imaju veću potrebu za ugljikohidratima


Neispavani adolescenti imaju veću potrebu za ugljikohidratima

Studija provedena u SAD-u na 262 adolescenta pokazala je da adolescenti koji nisu dovoljno spavali te su tijekom dana pospani, imaju veću potrebu za konzumiranjem ugljikohidrata. Potreba za ugljikohidratima bila je i do 50 posto veća u pojedinaca koji su imali prekomjernu dnevnu pospanost.

Jednako tako pokazalo se da su adolescenti koji su imali veću potrebu za ugljikohidratima izloženi većem riziku od razvoja depresije (34 posto) nego adolescenti s malo ili bez potrebe za ugljikohidratima (22 posto).

Adolescenti koji su imali veliki depresivni poremećaj imali su gotovo tri puta veću vjerojatnost da će imati snažnu potrebu za konzumiranjem ugljkohidrata.

Ovo je jedna od prvih studija provedena na adolescentima koja pokazuje linearni odnos između potrebe za ugljikohidratima i nedostatka sna.

Također treba istaknuti da spavanje ima važnu ulogu u reguliranju apetita i metabolizma. Stoga su rezultati ove studije još važniji obzirom na rastuću epidemiju pretilosti među adolescentima te povećanje učestalosti metaboličkog sindroma i dijabetesa kod mladih.

Izvor:
American Academy of Sleep Medicine PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.