Neisseriae gonorrhoeae sve otpornija na antibiotike


Neisseriae gonorrhoeae sve otpornija na antibiotike

Prema mišljenju britanskih znanstvenika antibiotik koji se obično koristi za liječenje gonoreje nije više tako učinkovit u liječenju te spolno prenosive bolesti, jer je njen uzročnik, Neisseria gonorrhoeae, sve otpornija na njega te postoji mogućnost da ukoliko se ne razviju nove terapije ta bolest postane neizlječiva.

U Velikoj Britaniji se 2010. u 20 posto slučajeva pokazalo da je Neisseria gonorrhoeae manje osjetljiva na cefiksim, antibiotik koji se obično primjenjuje u liječenju gonoreje, dok je u 2009. to bio slučaj u 10 posto slučajeva.

Tako da liječnici za liječenje gonoreje umjesto cefiksima moraju koristiti kombinaciju dvaju snažnijih antibiotika.

Inače, gonoreja je nakon genitalne klamidije, druga najčešća bakterijska spolno prenosiva bolest u Velikoj Britaniji.

Neisseria gonorrhoeae je anaerobni, gram negativni diplokok, koji se gotovo uvijek prenosi spolnim odnosom i ima izuzetnu sposobnost prilagodbe, tako da je do sada razvila otpornost na penicilin, tetracikline, ciprofloksacin te od nedavno i na cefiksim.

Neisseria gonorrhoeae najčešće uzrokuje infekcije mokraćne cijevi i endocerviksa, ali do infekcije može doći i u farinksu ili rektumu nakon oralnog ili analnog seksa.

Kod vaginalnog odnosa bez zaštite, prijenos se događa u 20 posto slučajeva sa žene na muškarca te u 40 do 60 posto slučajeva sa muškarca na ženu.

Orofaringealna gonoreja javlja se u približno 20 posto žena koje su prakticirale oralni seks sa zaraženim partnerom. U suprotnom slučaju prijenos je vrlo rijedak.

Simptome zaraze ima samo 10 do 20 posto zaraženih žena i vrlo mali broj zaraženih muškaraca.

Kod gonoreje se javljaju sljedeći simptomi: peckanje prilikom mokrenja, neugoda u mokraćnoj cijevi, disurija, česta potreba za mokrenjem i gnojni žuto-zeleni iscjedak iz spolovila (hrv. kapavac).

Ukoliko se ne liječi, gonoreja može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su epididimitis u muškaraca te upalna bolest zdjelice, izvanmatrenična trudnoća i neplodnost u žena.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.