Nepravilan srčani ritam povezan s većim rizikom od depresije


Nepravilan srčani ritam povezan s većim rizikom od depresije

Njemačko istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 10.000 ispitanika pokazalo je da su osobe s nepravilnim srčanim ritmom znanim kao fibrilacija atrija, također izložene većem riziku od razvoja depresije. Iako je rizik malen, smatra se da su rezultati ovog istraživanje još jedna potvrda prethodnih istraživanja koja su ukazivala na vezu između aritmije i depresije.

Firbilacija atrija ili atrijska fibrilacija brz je i nepravilan atrijski ritam. Simptomi fibrilacije atrija su palpitacije te ponekad slabost, zaduha i presinkopa. Većina bolesnika s atrijskom fibrilacijom nema nikakvih simptoma. Česta komplikacija su atrijski trombi, koji značajno povećavaju rizik od embolijskog inzulta. Fibrilacija atrija se dijagnosticira EKG snimanjem.

Fibrilacija atrija može biti paroksizmalna (epizode fibrilacije atrija traju do 7 dana) ili perzistentnta (epizode fibrilacije atrija traju dulje od 7 dana).

Može biti uzrokovana brojnim bolestima poput zatajivanja srca, srčanog udara, infekcija, problema sa srčanim zaliscima, hipertiroidizam i dr. Čimbenici rizika za atrijsku fibrilaciju su pretilost, hipertenzija, povišeni kolesterol i dijabetes.

Prevalencija atrijske fibrilacije raste s dobi, pa se tako procjenjuje da oko 8 do 10 posto osoba starije životne dobi ima fibrilaciju atrija.

Izvor:
PLoS ONE

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.