Neredoviti intimni odnosi povećavaju rizik od srčanog udara i iznenadne srčane smrti


Neredoviti intimni odnosi povećavaju rizik od srčanog udara i iznenadne srčane smrti

Analiza 14 studija pokazala je da su osobe koje se sporadično upuštaju u fizičke aktivnosti u koje je uključen i seks, izložene većem riziku od srčanog udara ili iznenadne srčane smrti. No ukoliko ste češće fizički aktivni bolje ste zaštićeni od tih kobnih posljedica.

Naime pokazalo se da su osobe koje imaju "epizodne" seksualne aktivnosti izložene 2,7 puta većem riziku od srčanog udara. Dok su osobe koje imaju sporadične seksualne odnose izložene 3,5 puta većem riziku od srčanog udara.

Isto tako znanstvenici upozoravaju da povremena fizička aktivnost povećava rizik od iznenadne srčane smrti za pet puta. No ukupni rizik je vrlo nizak obzirom da se ljudi bave tim aktivnostima tako rijetko.

Važno je istaknuti da svaka dodatna fizička aktivnost tijekom tjedna smanjuje rizik od srčanog udara za 45 posto i od iznenadne srčane smrti za 30 posto.

Iznenadnu srčanu smrt uzrokuju poremećaji srčanog ritma zbog kojih u jednom trenutku prestane dotok krvi u mozak i druge organe, za razliku od srčanog udara koji dolazi uslijed začepljenja jedne ili više arterija koje dovode krv do srca.

Iznenadna srčana smrt nastupa bez upozorenja, najčešće u osoba koje do tada nisu imale srčanih problema ili su se osjećale zdravima, te nema specifičnih simptoma.

Do iznenadne srčane smrti dolazi na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme. Stoga je pravodobno prepoznavanje osoba s rizikom od iznenadne srčane smrti, kao i primarna prevencija, jedan od glavnih ciljeva u zbrinjavanju ugroženih bolesnika.

Izvor:
Journal of the American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.