Nesanica može povećati rizik za subjektivno slabljenje pamćenja kod starijih osoba


Nesanica može povećati rizik za subjektivno slabljenje pamćenja kod starijih osoba

Nesanica (insomnija) može povećati vjerojatnost subjektivnog slabljenja pamćenja kod sredovječnih i starijih osoba, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 26.363 ispitanika koji su praćeni tri godine.

Znanstvenici su primijetili povećane izglede za pogoršanje pamćenja prema samoprocjeni za sudionike koji nisu imali nesanicu na početku, a koji su razvili vjerojatni poremećaj nesanice tijekom praćenja u odnosu na one koji su razvili samo simptome nesanice ili su ostali bez simptoma nesanice.

Također su primijećeni povećani izgledi za subjektivno pogoršanje pamćenja tijekom praćenja među sudionicima čiji se san pogoršao od početka do praćenja u odnosu na one koji su ostali bez nesanice ili su poboljšali svoj san. Na neuropsihološkim testovima nije zabilježena značajna povezanost između razvoja vjerojatnog poremećaja nesanice ili pogoršanja sna i performansi.

Smatra se da ovi rezultati sugeriraju da bi nesanica mogla biti važna meta za rane intervencije koje se bave kognitivnim padom povezanim sa starenjem.

Izvor:
SLEEP

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.