Nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik od pobačaja


Nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik od pobačaja

Kanadsko istraživanje provedeno na 55.000 žena pokazalo je da su žene koje u početnom dijelu trudnoće koriste nesteroidne protuupalne lijekove izložene većem riziku da će pobaciti.

Pokazalo da je rizik od spontanog pobačaja bio 2,4 puta veći u trudnica koje su koristile nesteroidne protuupalne lijekove.

Rizik od pobačaja nije bio jednak kod svih nesteroidnih protuupalnih lijekova, pa se tako pokazalo da trudnice koje uzimaju diklofenak imaju 3 puta veći rizik od pobačaja, naproksen 2,64 puta, a ibuprofen 2 puta.

Kombinacije nesteroidnih protuupalnih lijekova bile su povezane s 2,64 puta većim rizikom od spontanog pobačaja.

Iako još u potpunosti nije jasno kako nesteroidni protuupalni lijekovi izazivaju pobačaj, pretpostavlja se da oni utječu na razinu prostaglandina, koji su inače uključeni u poticanje poroda

Inače poznato je da se reumatoidni artritis, lupus, migrena i razna druga stanja rutinski liječe sa nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Jednako tako stručnjaci ne preporučuju uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova i u kasnijim stadijima trudnoće jer oni mogu utjecati na zdrav razvoj cirkulacije fetusa.

Stručnjaci savjetuju ženama koje kontinuirano uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove za liječenje reumatoidnog artritisa ili lupusa da bolje planiraju trudnoću te da sa svojim liječnikom unaprijed razmotre mogućnosti liječenja u trudnoći.

Za žene koje povremeno uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove za povremene boli, kao što je glavobolja, acetaminofen je dobra i sigurna alternativa, ističu stručnjaci. 

Izvor:
Canadian Medical Association Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.