Nesteroidni protuupalni lijekovi povezani s većim rizikom od zatajivanja srca


Nesteroidni protuupalni lijekovi povezani s većim rizikom od zatajivanja srca

Uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIDs) poput ibuprofena, naproksena i drugih koji se često koriste za ublažavanje boli, povezana je s 20 posto većim rizikom od zatajivanja srca, ukazuje novo istraživanje koje je analiziralo medicinsku dokumentaciju od gotovo 10 milijuna pacijenata.

No, treba istaknuti da neki nesteroidni protuupalni lijekovi poput diklofenaka, etorikoksiba, indometacina i piroksikama, koji se koriste u vrlo velikim dozama, mogu čak udvostručiti rizik od zatajivanja srca.

Inače, nesteroidni protuupalni lijekovi smanjuju upalu i bol tako što blokiraju enzim zvan ciklooksigenaza. Ovaj enzim dolazi u dva oblika, COX-1 i COX-2. COX-1 štiti sluznicu želuca od probavnih kiselina, a COX-2 proizvode oštećeni ili upaljeni zglobovi.

Tradicionalni nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su acetilsalicilatna kiselina ili ibuprofen blokiraju djelovanje i COX-1 i COX-2, te stoga neki ljudi nakon njihova uzimanja imaju problema sa želucem. Noviji nesteroidni protuupalni lijekovi kao celekoksib ciljaju samo COX-2, pa se stoga nazivaju COX-2 inhibitori.

Nesteroidni protuupalni lijekovi doprinose zatajivanju srca jer uzrokuju zadržavanje natrija u tijelu te smanjuju funkciju bubrega.

Tradicionalni nesteroidni protuupalni lijekovi koji povećavaju rizik od zatajivanja srca su diklofenak, ibuprofen, indometacin, ketorolak, naproksen, nimesulid i piroksikam. Dva COX-2 inhibitora s istim učinkom su etorikoksib i rofekoksib.

Smatra se da svaka osoba koja uzima nesteroidne protuupalne lijekove, a posebice ona koja ima srčane probleme, treba porazgovarati sa svojim liječnikom o mogućim rizicima po svoje srce.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.