Niska prenatalna razina vitamina D povezana s rizikom od multiple skleroze kod djece


Niska prenatalna razina vitamina D povezana s rizikom od multiple skleroze kod djece

Djeca majki koje su tijekom trudnoće imale premalo vitamina D izložena su većem riziku od razvoja multiple skleroze u odrasloj dobi, ukazuje istraživanje provedeno u Finskoj. Naime, pokazalo se da su djeca izložena čak 90 posto većem riziku od razvoja multiple skleroze ukoliko su njihove majke u početku trudnoće imale niske razine vitamina D.

Također, treba spomenuti da dvije ranije studije nisu otkrile vezu između razine vitamina D u početku trudnoće i kasnijeg razvoja multiple skleroze.

Obzirom da postoje različiti rezultati studija, smatra se da bi trebalo provesti još nekoliko dodatnih studija kako bi se utvrdilo ima li prenatalna razina vitamina D kod majke utjecaj na kasniji razvoj multiple skleroze kod djeteta.

Najraniji zabilježeni slučaj pojave multiple skleroze kod djece bio je slučaj multiple skleroze kod desetomjesečnog djeteta. Inače, multipla skleroza se obično javlja u dobi od 20 do 40 godine.

Vitamin D naše tijelo proizvodi nakon izlaganja sunčevim zrakama, a samo 10 posto vitamina D dobivamo iz hrane. Da bi se proizvela zadovoljavajuća količina vitamina D nakon izlaganja suncu potrebno je cijelo tijelo izložiti sunčevim zrakama bar 20 minuta dnevno tijekom toplijih mjeseci. Najviše vitamina D može se naći u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Izvor:
JAMA Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.