Niske razine magnezija povezane sa srčanom bolesti


Niske razine magnezija povezane sa srčanom bolesti

Nova studija pokazala je da je niska razina magenzija najbolji predskazatelj srčane bolesti, nasuprot uvriježenom mišljenju da kolesterol ili zasićene masne kiseline imaju ključnu ulogu u nastanku srčane bolesti.

Inače prethodna istraživanja povezivala su niske razine magnezija s poznatim čimbenicima rizika za kardiovaskularnu bolest: povišenim krvnim tlakom, aterosklerotskim plakovima, kalcifikacijom mekih tkiva, kolesterolom i otvrdnućem arterija.

Prema mišljenju stručnjaka očito je da kolesterol ipak nije glavni "krivac", obzirom da je srčana bolest i dalje vodeći uzrok smrti usprkos primjeni statina u zadnjih 20 godina.

Statini su lijekovi za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi.

Ne može se više ignorirati činjenica da je niska razina magnezija povezana sa svim čimbenicima rizika i simptomima srčane bolesti, hipertenzije, dijabetesa, povišenog kolesterola, aritmije srca, angine pektoris i srčanog udara, ističu stručnjaci.

Poznato je da su mahunarke i orasi bogati magnezijem, no u želji da smanje unos kalorija ljudi često izbjegavaju orahe u svojoj prehrani, iako sadrže zdrave masne kiseline i veliki su izvor magnezija.

Magnezij je neophodan za pomaganje u reguliranju metabolizma, te pomaže u snižavanju krvnog tlaka i širenju krvnih žila.

Izvor:
Medical News Today

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.