Niske razine željeza u krvi povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka


Niske razine željeza u krvi povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka

Studija provedena na 609 bolesnika s nasljednom hemoragičnom teleangiektazijom pokazala je da su niske razine željeza u krvi povezane s većim rizikom od razvoja krvnih ugrušaka u venama te da liječenje nedostatka željeza u krvi može pomoći u spriječavanju razvoja duboke venske tromboze (DVT).

Nasljedna hemoragična teleangiektazija je autosomno dominantna nasljedna bolest žilnih malformacija, za koju su tipične male, crveno-ljubičaste teleangiektazije po licu, usnama, sluznici ustiju i nosa te po vršcima prstiju ruku i nogu. Slične se promjene mogu naći i uzduž probavnog trakta s čestim unutarnjim krvarenjima. Kod nasljedne hemoragične teleangiektazije javljaju se obilne i učestale epistakse (krvarenje iz nosa).

Veliki broj bolesnika s nasljednom hemoragičnom teleangiektazijom ima niske razine željeza zbog učestalih krvarenja.

Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova, obično u bedru ili potkoljenici ili u venama zdjelice. Nastaje u stanjima koja pogoršavaju vensku cirkulaciju, dovode do oštećenja i disfunkcije endotela ili u stanjima hiperkoagubilnosti.

Jednako tako pokazalo se da bolesnici koji su uzimali dodatke željeza nisu bili izloženi većem riziku za stvaranje krvnih ugrušaka.

Inače prema procjeni znanstvenika koji su sudjelovali u studiji oko milijardu ljudi širom svijeta ima anemiju zbog manjka željeza.

Izvor:
Thorax

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.