Normalni srčani puls u mirovanju može značajno varirati od osobe do osobe


Normalni srčani puls u mirovanju može značajno varirati od osobe do osobe

Prema rezultatima nove studije, normalni srčani puls u mirovanju može značajno varirati od osobe do osobe, te se može razlikovati za čak 70 otkucaja u minuti.

Srčani puls u mirovanju odnosi se na brzinu otkucaja srca kad se osoba odmara najmanje pet minuta. Niže brojke ukazuju na bolju kardiovaskularnu kondiciju i učinkovitiju funkciju srca.

Pokazalo se da kod nekih ljudi 100 otkucaja u minuti mogu biti normalna stvar, no kod nekih drugih mogu biti znak srčane bolesti.

Smatra se da su redovite posjete liječniku važne za procjenu zdravlja srca, a liječnici bi trebali odmjeriti odstupanja u srčanom pulsu kako bi procjenili zdravlje srca, te ne bi trebali uspoređivati nalaz s normalnim rasponom u općoj populaciji.

Također, smatra se da se mjerenjem fluktuacija srčanog pulsa u mirovanju može bolje procjeniti zdravlje srca.

Inače, srčani puls u mirovanju je možda najvažniji vitalni znak, ali ujedno i najtemeljniji, što znači da se s vremena na vrijeme može mijenjati. Normalni broj otkucaja srca u minuti kreće se između 60 i 100 otkucaja u minuti, a 70 je normalna vrijednost kod zdrave odrasle osobe. Međutim, kod sportaša te su brojke niže, a u trudnica prelaze 100 otkucaja u minuti.

Izvor:
PLOS ONE

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.