Nov način liječenja bolničkih infekcija uzrokovanih Clostridium difficile


Nov način liječenja bolničkih infekcija uzrokovanih Clostridium difficile

Poznato je da su infekcije uzrokovane bakterijom Clostridium difficile čest problem tijekom liječenja u bolnicama. Naime, njeni enterotoksini uzrokuju proljev, grčeve u trbuhu, a u nekim slučajevima i tešku upalu debelog crijeva.

Infekcija najčešće pogađa pacijente tijekom hospitalizacije ili nakon boravka u bolnici, i to pacijente koji su tijekom duljeg vremenskog perioda uzimali antibiotike ili pacijente koji imaju oslabljeni imunosni sustav.

Inače, u SAD-u svake godine umre oko 29.000 pacijenata usljed infekcije bakterijom Clostridium difficile.

Obzirom da infekcije bakterijom Clostridium difficile predstavljaju veliki zdravstveni problem, američki stručnjaci su testirali nov način liječenja.

Naime, nakon standardne antibiotske terapije za liječenje infekcije bakterijom Clostridium difficile, oni su pacijentima dali netoksične sojeve bakterije Clostridium difficile, u nadi da će oni istisnuti toksične sojeve.

Od 125 pacijenata koji su dobili spomenutu terapiju, samo njih 11 posto imalo je ponavljajuću infekciju unutar šest tjedana. Dok je 31 posto pacijenata koji su dobivali placebo imalo ponavljajuću infekciju u navedenom roku.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su važni, posebice kada se uzme u obzir da se ponavljajuće infekcije progresivno teže liječe, ističu stručnjaci.

Jednako tako, smatra se da je ovaj nov način liječenja infekcija bakterijom Clostridium difficile sigurniji i učinkovitiji od primjene fekalne transplantacije.

Izvor:
JAMA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.