Nova generacija kontracepcijskih tableta povezana s većim rizikom od krvnih ugrušaka


Nova generacija kontracepcijskih tableta povezana s većim rizikom od krvnih ugrušaka

Dvije studije pokazale su da kontracepcijske tablete četvrte generacije mogu nositi veći rizik od ozbiljnih krvnih ugrušaka nego kontracepcijske tablete starijih generacija.

Naime pokazalo se da žene koje koriste kontracepcijske tablete četvrte generacije (sadrže drospirenon, novi tip hormona progesterona) imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja krvnih ugrušaka nego žene koje su uzimale kontracepcijske tablete koje sadrže levonorgestrel.

Kontracepcijske tablete koje sadrže drospirenon su Yasmin i Yaz. Dok su Escapelle i Triquilar kontracepcijske tablete koje sadrže levonorgestrel.

Apsolutni rizik od venske tromboembolije ipak vrlo malen

Rizik od razvoja venske tromboembolije za navedene kontracepcijske tablete već je od ranije poznat.

No apsolutni rizik je i dalje vrlo malen.

Tako je u prvoj studiji rizik od venske troboembolije za korisnice kontracepcijskih tableta koje sadrže drospirenon bio 30,8 na 100.000 žena, a za žene koje su uzimale kontracepcijske tablete s levonorgestrelom 12,5 na 100.000 žena.

U drugoj studiji taj odnos je bio 23 na 100.000 naspram 9,1 na 100.000 žena.

Znanstvenicima nije jasno zašto drospirenon može povećati rizik od venske tromboembolije.

Stoga prema mišljenju znanstvenika žene koje su izložene većem riziku od razvoja krvnih ugrušaka ne bi trebale uzimati kontracepcijske tablete.

No treba istaknuti da kontracepcijske tablete koje sadrže drospirenon imaju i neke prednosti u odnosu na kontracepcijske tablete starijih generacija.

Naime kod njihove primjene zadržavanje  vode je znatno manje, a niske doze istih primjenjuju se i u liječenju predmenstrualnog disforičnog poremećaja.

Izvor:
BMJ 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.