Nova terapija prekretnica u liječenju vitiliga


Nova terapija prekretnica u liječenju vitiliga

Liječnici su otkrili kombinaciju terapija koja može kod oboljelih od vitiliga ponovno vratiti normalnu boju kože depigmentiranim područjima kože. Novi način liječenja sastoji se od kombinacije lijeka tofacitiniba koji se inače koristi za liječenje reumatoidnog artritisaUVB terapije.

Navedena kombinacija terapija dosada je primjenjena u samo dva pacijenta, a rezultati liječenja bili su dramatični. Naime, postignuti su rezultati koje je nemoguće postići uobičajenim terapijama za liječenje vitiliga.

Spomenuti pacijenti dobivali su 5 miligrama tofacitiniba dva puta dnevno i UVB terapiju cijelog tijela dva puta tjedno. Nakon tri mjeseca, oko 50-75 posto područja kože koje je bilo zahvaćeno vitiligom, bilo je repigmentirano.

Vitiligo je stečena, ograničena depigmentacija kože koja je sklona širenju, a može se pojaviti i zajedno s nekim drugim bolestima. Depigmentirana područja nastaju kao rezultat gubitka funkcionalnih melanocita (pigmentnih stanica) i pigmenta melanina u epidermisu.

Bolest zahvaća 1 do 2 posto populacije. Oboljevaju podjednako osobe oba spola i svih rasa. Može početi u bilo kojoj dobi, ali se najčešće javlja u djetinjstvu ili mladosti (u 50 posto slučajeva prije 20. godine).

Izvor:
JAMA Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.