Novi koronavirus može satima ostati u zraku, a na površinama danima


Novi koronavirus može satima ostati u zraku, a na površinama danima

Studija, objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine, pokazala je da je novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19 može biti stabilan tri sata u zraku, do četiri sata na bakru, do 24 sata na kartonu i do dva do tri dana na nehrđajućem čeliku i plastici.

Inače, obično ljudi prenose koronavirus na površine ili u zrak kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem površina. Uobičajene površine koje dodiruju uključuju prekidače za svjetlo, kvake za vrata, stolove, sudopere, gumbe za dizalo i njihove mobitele.

Ovo istraživanje je pokazalo da je stabilnost SARS-CoV-2 bila slična stabilnosti SARS-CoV-1 u ispitivanim eksperimentalnim okolnostima, što ukazuje da razlike u epidemiološkim karakteristikama ovih dvaju virusa vjerojatno proizlaze iz drugih čimbenika, uključujući veliko virusno opterećenje u gornjim dišnim putovima i mogućnosti da osobe zaražene SARS-CoV-2 prenose virus dok su bez simptoma.

Treba reći da, prijenos virusa čak i ako osobe nemaju simptome COVID-19, čini praćenje kontakata i kontrolu širenja virusa otežanim.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedna zaražena osoba u prosjeku može zaraziti 1,4 do 2,5 osoba.

Povezano s viješću:

Izvor:
The New England Journal of Medicine, NIAID-RML

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.