Novi koronavirus SARS-CoV-2 može izazvati moždani udar u mlađih pacijenata


Novi koronavirus SARS-CoV-2 može izazvati moždani udar u mlađih pacijenata

Poznato je da su starije odrasle osobe i osobe s kroničnim bolestima izložene većem riziku od razvoja teškog oblika COVID-19. Također, činilo se da mlađe osobe  imaju većinom blaži oblik bolest, no liječnici upozoravaju da infekcija sa novim koronavirusom SARS-CoV-2 može u osoba u dobi od 30 do 40 godina izazvati iznenadne moždane udare.

Podaci ukazuju na sedmostruko povećanje incidencije iznenadnog moždanog udara kod mladih pacijenata s COVID-19. Većina ovih pacijenata nije prije bila bolesna i bili su kod kuće s blagim simptomima ili bez simptoma COVID-19.

Inače, rizik od moždanog udara raste s godinama, no moždani udar se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Obično, oni koji su stariji od 65 godina imaju povećan rizik od moždanog udara.

Valja istaknuti, da oboljeli od COVID-19 imaju veću vjerojatnost da će pretrpjeti moždani udar ukoliko imaju podležeću bolest poput hipertenzije, srčane bolesti ili dijabetesa. Jednako tako, izgleda da oboljeli od COVID-19 imaju veći rizik od stvaranja ugruška u krvi.

Također, treba imati na umu, da moždani udar može prouzročiti ozbiljna i nepovratna oštećenja mozga ukoliko se odmah ne liječi.

Prema mišljenju stručnjaka, pacijenti koji su pozitivni na novi koronavirus SARS-CoV-2 moraju paziti na znakove i simptome moždanog udara.

Izvor:
Fox, M, CNN

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.