Novi krvni test može otkriti rak gušterače u početnom stadiju


Novi krvni test može otkriti rak gušterače u početnom stadiju

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli američki znanstvenici s Johns Hopkins University School of Medicine, pomoću krvnog testa koji otkriva markere za gene BNC1 i ADAMST1, rak gušterače bi se mogao otkriti u početnoj fazi bolesti, što bi značajno poboljšati stopu izlječenja od raka gušterače.

Rak gušterače je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma jer se često dijagnosticira u poodmakloj fazi bolesti kad se već proširio na druge organe poput jetre ili pluća ili na velike krvne žile.

Ukoliko bi se rak gušterače otkrio u početnoj fazi bolesti, dok se još nije proširio na druge organe, mogao bi se izliječiti kiruškim zahvatom, kojim se odstranjuje tumor i okolni limfni čvorovi.

Inače, mutacije gena BNC1 i ADAMST1, obično su prisutne kod raka gušterače, a u 97 posto slučajeva se mogu naći u tkivu raka gušterače koji je u početnom stadiju.

Krvni test za markere mutacije gena BNC1 i ADAMST1 je u 81 posto slučajeva kod ispitanika u istraživanju otkrio navedene markere. Također, treba reći da je novi test u 15 posto slučajeva imao lažno pozitivne rezultate.

Novi test nije zamišljen za probir za rak gušterače nego za testiranje pojedinaca, koji su izloženi većem riziku od raka gušterače.

Izvor:
Clinical Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.