Novi krvni test može otkriti rak prostate i potvrditi stadij bolesti


Novi krvni test može otkriti rak prostate i potvrditi stadij bolesti

Britanski znanstvenici uspjeli su razviti novi krvni test koji je u stanju otkriti rak prostate i potvrditi u kojem se stadiju nalazi. Valja istaknuti, da je test precizniji od sadašnjih metoda u otkrivanju raka prostate. Naime, test može potvrditi stadij bolesti s 99% točnošću.

Smatra se da bi novi test mogao smanjiti potrebu za invazivnom biopsijom za oko 70% i pomoći u identificiranju pacijenata koji trebaju hitno liječenje ili pomnije praćenje.

Karcinom prostate uglavnom pogađa muškarce starije od 50 godina i najčešći je karcinom kod muškaraca u Velikoj Britaniji. Svake godine dijagnosticira se u više od 47.500 muškaraca, a više od 11.500 muškaraca umre od ove bolesti.

Znanstvenici su otkrili da se rak prostate može prepoznati po promjenama imunološkog sustava u krvi, posebno bijelim stanicama koje su odgovorne za zaštitu tijela od infekcije i bolesti.

Inače, trenutno se za otkrivanje raka prostate  koristi određivanje serumskog PSA (specifičnog antigena prostate), no mnogi muškarci s povišenom razinom PSA nemaju rak prostate, a neki s bolešću - čak i ako je agresivna - pokazuju normalne razine PSA.

Izvor:
eLife

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.