Novi lijekovi na listama HZZO-a


Novi lijekovi na listama HZZO-a

U redovnoj proceduri jučer je na liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvršteno 14 novih lijekova, 8 na Osnovnu listu lijekova i 6 na Dopunsku listu lijekova. Jednako tako, na liste su uvrštene i nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi, na Osnovnu listu lijekova dodatna 34 lijeka u 50 pakiranja, a na Dopunsku listu lijekova 5 lijekova u 14 pakiranja.

Također, promjenjeni su i određeni podaci uz postojeće lijekove, a koji se odnose na promjenu imena lijeka, nositelja odobrenja, cijene i slično, te proširene indikacije za primjenu lijekova koji se već nalaze na listi.

Na Osnovnu listu lijekova uvršteno je 8 novih lijekova u 13 pakiranja. Svakako treba istaknuti da je na Osnovnu listu lijekova uvršten adrenalinski autoinjektor EpiPen, važan za samoliječenje kod anafilaktičkog šoka. Anafilaksija je akutna, po život opasna, alergijska reakcija posredovana IgE protutijelima koja se javlja kod prethodno senzibiliziranih osoba kada dođu u dodir sa senzibilizirajućim antigenom. Simptomi su stridor (grub, visokotonski zvuk čujan pri disanju, naročito pri udahu), dispneja (otežano disanje), piskanje i hipotenzija. Namirnice koje najčešće uzrokuju anafilaksiju su mlijeko, jaja, školjke, kikiriki i orašasti plodovi. Inače, djeca s alergijom na navedene namirnice često koriste autoinjektor (samoubrizgavač) adrenalina kao što je EpiPen kako bi spriječila anafilaksiju.

Osim adrenalinskog autoinjektora na Osnovnu listu lijekova uvršten je i novi pripravak ljudske plazme, zatim liposomalni doksorubicin za liječenje metastatskog karcinoma dojke, ceftazolan s tazobaktamom kao rezervni antibiotik, fusidatna kiselina za liječenje kožnih infekcija, folitropin alfa s lutropinom alfa za stimulaciju ovulacije, apremilast za liječenje psorijaze i psorijatičnog artritisa, te sekukinumab za liječenje spondilitisa, spondiloartritisa, psorijatičnog artritisa i psorijaze.

Lijekovi koji su uvršteni na Dopunsku listu lijekova su otilinijev bromid za liječenje sindroma iritabilnog crijeva, ciklopiroksolamin za liječenje gljivičnih infekcija kože, etinilestradiol s levonorgestrelom i etinilestradiol s dienogestom za supstitucijsku terapiju, acemetacin kao nesteroidni antireumatik i tiotropij bromid s olodaterol kloridom za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Izvor:
HZZO

"

Što bi trebalo znati o adrenalinskom autoinjektoru

Autoinjektor adrenalina, primjenjuje se za hitno liječenje anafilaktičkog šoka ili alergijske reakcije na ubode ili ugrize kukaca, hranu ili lijekove. Simptomi koji upućuju na nastup anafilaktičke reakcije uključuju: svrbež kože, izdignuti osip (poput koprivnjače); crvenilo uz osjećaj vrućine; oticanje usana, grla, jezika, šaka i stopala; piskanje; promuklost; mučninu; povraćanje; grčeve u trbuhu i, u nekim slučajevima, gubitak svijesti.

Djeluje izravno na srčano žilni sustav (srce i cirkulaciju) i dišni sustav (pluća) suprostavljajući se mogućim smrtonosnim učincima anafilaksije tako što brzo sužava krvne žile, opušta mišiće u plućima radi poboljšanja disanja, smanjuje oticanje i potiče srčani ritam.

Kada vam liječnik propiše adrenalinski autoinjektor morate biti sigurni da razumijete zašto vam je propisan. Morate pouzdano znati kako točno upotrebljavati uređaj. Uvijek primjenite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao Vaš liječnik. Ako ste imalo nesigurni kako ga upotrebljavati, tražite od svog liječnika, medicinske sestre ili ljekarnika da vam ponove upute.

Više o adrenalinskom autoinjektoru EpiPenu te kako prepoznati anafilaksiju možete saznati na: http://www.epipen.hr

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.