Novi pristup imunoterapiji može dovesti do učinkovitog liječenja fibroze


Novi pristup imunoterapiji može dovesti do učinkovitog liječenja fibroze

Kronične bolesti često dovode do fibroze, stanja u kojem tkivo organa pati od prekomjernih ožiljaka. No, znanstvenici s University of Zurich sada su razvili imunoterapiju koja specifično cilja na uzrok – aktivirane fibroblaste – ostavljajući normalne stanice vezivnog tkiva neozlijeđenima. Ako se utvrdi da ovaj pristup djeluje i kod ljudi, mogao bi dovesti do učinkovitog liječenja fibroze.

Fibroza je patološka proliferacija vezivnog tkiva koja razara tkivo organa. To je krajnja posljedica gotovo svih vrsta kroničnih oštećenja. Fibroza se može pojaviti u gotovo svakoj vrsti tkiva u tijelu, iako su najčešće zahvaćena jetra, pluća, srce i bubrezi.

Inače, fibroza je odgovorna za do 45 posto ukupne smrtnosti u industrijaliziranim zemljama. Upala ili vaskularni poremećaji često uzrokuju kronična oštećenja organa. Oni aktiviraju fibroblaste koji tada počinju nekontrolirano proliferirati i stvarati naslage fibroznog tkiva. To ostavlja ožiljke na tkivu organa, uništavajući ga malo po malo. Funkcioniranje zahvaćenog organa osjetno se pogoršava sve do potpunog zatajenja.

Izvor:
Cell Stem Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.