Novi test za ciste gušterače mogao bi pospješiti otkrivanje raka gušterača


Novi test za ciste gušterače mogao bi pospješiti otkrivanje raka gušterača

Rak gušterače često je fatalan, no molekularni test koji može točno razlikovati benigne ciste od onih koje bi mogle postati kancerogene može biti ključan za spašavanje života.

Američki znanstvenici su testirali tehnologiju - nazvanu PancreaSeq - kako bi vidjeli može li djelovati u kliničkom okruženju. Pokazalo se da PancreaSeq ne samo da može poboljšati rano otkrivanje raka gušterače, već se pomoću njega može izbjeći prekomjerno liječenje i nepotrebne operacije nekancerogenih cista.

Test je identificirao 88% mucinoznih cista koje su uznapredovale u rak, sa specifičnošću od 98%. Visoka specifičnost znači da ima malo lažno pozitivnih rezultata.

Vrlo je mala vjerojatnost da mucinozne ciste dovedu do raka, no točna identifikacija ove vrste ciste je važna jer nam daje priliku da pratimo pacijente i spriječimo razvoj raka gušterače, ističu znanstvenici.

Znanstvenici su isto tako otkrili da je na temelju mutacija u genima zvanim KRAS i GNAS PancreaSeq točno dijagnosticirao mucinozne ciste u 90% slučajeva, bez lažno pozitivnih rezultata.

PancreaSeq je također bio u mogućnosti detektirati ne-mucinozne ciste i neuroendokrine tumore gušterače, nazvane PanNETS. Ti su tumori obično benigni, no mogu biti smrtonosni ako se iz gušterače prošire na druge dijelove tijela.

Prema mišljenju znanstvenika, jedini način na koji možemo poboljšati ishode raka gušterače je pronaći bolje tretmane ili ga ranije otkriti.

Izvor:
University of Pittsburgh

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.